El LVDI RVBRICATI MMXXI serà virtual i presencial

 



El 2021 es compleixen 18 anys de l’inici dels LVDI RVBRICATI, la Festa Romana organitzada pel Museu de Sant Boi de Llobregat.

Es tracta d’una proposta prou consolidada, i que tot i tenir dos interrupcions per força major, l’any 2006, per causa d’un dol municipal, i el 2020 per causa de la pandèmia, des de la seva primera edició s’ha demostrat com un interessant projecte de difusió patrimonial amb una llarga trajectòria de qualitat que fan d’ella un referent dins el paisatge de difusió patrimonial a mitjana escala del país.



 


L’objectiu principal de la proposta és el d’aconseguir la comunicació i posada en valor dels espais del Museu de Sant Boi de Llobregat, els quals s’obren a tota mena de públic d’una manera lúdica i festiva, generant així un interès que traspassa les fronteres municipals, tal i com s’ha pogut demostrar al llarg d’anys de desenvolupament, i verificada pels estudis de públic que s’han fet al llarg de la seva trajectòria.

Les activitats que s’anuncien (hi pot haver alguna variació final), aconsegueixen que tota mena de públic s’acosti al Museu amb una visió diferent i innovadora, ja sigui de manera presencial o “virtual”. Es tracta de donar una mirada activa al passat, en un format familiar i personal, divulgatiu, a través del qual, totes les persones sentin seu l’equipament patrimonial alhora que es trobin atrapades dins d’un ambient de reconstrucció especial, i a vegades fins i tot, íntim.

Hem treballat tot un seguit de propostes per a ser desenvolupades en dues jornades de divulgació, presencials i/o virtuals. Donada la dificultat actual que representa la pandèmia i amb la qual hem de seguir convivint, hem dissenyat propostes a dos nivells:

Aquesta mirada segueix un fil conductor, que enguany es dirigeix a conèixer diversos aspectes relacionats amb la quotidianitat i diversitat dels pobles que ocupaven les terres del voltant de la Mediterrània.

El conjunt d’activitats es plantegen sota la filosofia d’un apropament integral al patrimoni del passat romà, duent a les persones participants, a gaudir de diversos aspectes que els acostaran a un coneixement sensitiu i científicament validat, d’una part important de la cultura romana: com a eines que ajudin a portar a terme la proposta temàtica, es compta amb tot el següent catàleg t d’activitats lúdiques i pedagògiques, dirigides per professionals de la mediació patrimonial, i que s’exposen dins l’apartat corresponent.

Les activitats presencials previstes seran:

SIMILA, flor de farina. Els cereals formaven una part important dels aliments propis de la triada mediterrània ja a l’antiguitat. I un dels productes comuns a les diverses cultures va ser la sèmola, és a dir, el millor de la farina. El seu nom prové del terme grec semidalis, el qual vol dir: “la millor farina de blat”. En aquest espai de recreació aprendrem a fer la sèmola com encara ho fan els pobles berebers del nord d’Àfrica.

SCRIPTORIVM, un lloc per escriure. Un espai per a posar-se dins la pell dels grans estudiosos que van aconseguir desxifrar llengües perdudes, tot fent servir una reproducció modificada de la pedra de Rosetta. Es podrà aprendre a escriure i llegir en les llengües jeroglífica, grega, ibera i romana.

ORNATRIX, pentinar-se a la Mediterrània. La transformació del cabell en general, i d’una manera especial en el cas de les dones, era un veritable llenguatge a moltes de les cultures que poblaven les terres banyades pel Mare Nostrvm. De la mà d’una ornatrix romana, aprendrem l’execució d’alguns d’aquests pentinats.

IN SCAENAM, el lloc del teatre. No pot faltar en un espai de recreació del territori mediterrani a l’antiguitat, una al·lusió al món de la ficció compartida que suposava el teatre: la improvisació i la comèdia ens traslladaran a escenes de la quotidianitat més hilarant.

AELIA GALLA PLACIDIA, gran dona del segle V a la Mediterrània. Recreació al voltant de la figura d’aquesta singular emperadriu, la qual estarà acompanyada de la seva guàrdia. Si bé no existeix constància del fet, la emperadriu podria haver visitat el lloc que avui coneixem com a Sant Boi de Llobregat durant la seva estada a Barcino.

GALENVS ET GLADIATORES. Galè va ser cirurgià, filòsof i un dels més grans metges de l’antiguitat. La seva fama com a metge dels gladiadors li ha servit per a tenir una excel·lent reputació a Roma. Amb motiu de la seva visita als Ludi Rubricati de Sant Boi, es podrà gaudir de l’espectacle de lluita de quatre gladiators i gladiatrices vinguts i vingudes de diverses parts de la Mediterrània.

* * *

NOTA IMPORTANT: Les persones que vulguin participar ho hauran de fer treien entrada “gratuïta” i per a cada activitat, a través de la web d’Entrapolis (en breu us facilitarem més informació).


Comentarios