PENTINAR-SE COM OCTAVIA


Recreació experimental d’un pentinat inspirat en un retrat trobat a la ciutat romana d’Empúries 


Les romanes i els romans, sobretot de classes poderoses, posaven especial dedicació en la cura del cabell. 


Les diverses fonts escrites, iconogràfiques, artístiques i innumerables restes arqueològiques, com a retrats, pintures, escultoretes, monedes, etc, mostren la importància del pentinat en la vida quotidiana, i d’una manera especial els que portaven les dones de les famílies més poderoses, les quals feien servir el cabell com a demostració del seu status social, convertint els seus rostres en el suport d’un veritable llenguatge de comunicació. Així, si parlem en terminologia actual, podríem dir que aquestes dones van marcar tendència en la moda de l’estilisme personal. 

Que vol dir ornatrix? 

Ornatrix i/o ornator són paraules llatines que signifiquen adornador i adornadora i que designaven l'esclava o l’esclau encarregats del tocat i adorn de la seva mestressa o del seu amo. Els havia en gran nombre a les cases riques romanes i el seu principal ofici era el de pentinar als seus senyors; però també s'ocupaven en la resta de l'ornament corporal, com dissimular els defectes del cos, l'ús de perfums, tintures, joies, etc. Hi va haver també ornatores per als patges o criats de les cases riques, perquè apareguessin elegants, especialment en el pentinat, ja que això era considerat com un luxe molt del gust dels potentats. 

Doncs, be, als LVDI RVBRICATI, hem volgut que la nostra ornatrix Philtates recreara un pentinat molt especial: el del retrat d’una dama que havia viscut a la ciutat d’Empúries, el qual s’exhibeix a les sales del Museu d’Arqueologia de Catalunya. 

CRÈDITS: 

  • Ornatrix: Txaro Lavilla. 
  • Agraïments: Montse Tenas , Jusèp Boya , Jordi Principal, Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya. Marta Santos, Museu Nacional d’Arqueologia: Seu d’Empúries. Musée départemental Arles antique. Museo della Civiltà Romana. Landesmuseum Trier. 
  • Models: Amaia Páramo Lavilla, June Páramo Lavilla. 
  • Música: KuanUm. 
  • Idea i guió: Juana María Huélamo per a KuanUm I Maria Lledó Barreda per Museu de Sant Boi. Grabació: Xavier Sànchez per Elmarge comunicació. 
  • Producció: Lvdi Rvbricati MMXXI - Museu de Sant Boi de Llobregat (Ajuntament de Sant Boi de Llobregat), 2021.

Comentarios